Zoeken
Winkelmandje

Côte de Boeuf met couscous en citroen

Ingrediënten

  • 1,2 kg côte de boeuf met bot
  • 500 g couscous
  • 50 g boter
  • 200 g dadels, gesneden
  • 200 g cashewnoten, geroosterd
  • 400 g tomaten, fijngesneden
  • 1 komkommer, geschild en fijngesneden
  • 2 eetlepels olij folie
  • Vleesthermometer

Voor de citroenaiolie

  • 60 ml mayonaise
  • 30 ml Dijon mosterd
  • 1/2 citroen, alleen het sap
  • 1 knoflookteentje, fijngesneden
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Haal de côte de boeuf minimaal 1 uur van tevoren uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen. Bestrooi het vlees net voor het bakken met peper en grof zeezout.
  2. Verhit de barbecue tot 140 graden Celsius en leg het vlees aan de zijkant om indirect te garen. Gaar het vlees tot een kerntemperatuur van circa 48 graden.
  3. Verhoog de temperatuur van de barbecue tot 250-300 graden en gril het vlees snel rondom goudbruin. Haal de côte de boeuf van de barbecue en laat rusten.
  4. Doe de couscous in een schaal. Breng 750 ml gezout water aan de kook en giet het water over de couscous. Laat het 5-10 minuten weken. Zodra de couscous het water heeft opgenomen, voeg de olijfolie en boter toe en maak het geheel los met een vork.
  5. Meng de couscous met de dadels, cashew-noten, tomaten en komkommer en breng op smaak met peper en zout.
  6. Maak de citroenaioli. Meng de mayonaise, mosterd, citroensap en de knofl ook goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
  7. Snijd het vlees in mooie plakken en serveer met de couscous en citroenaioli.

Direct of indirect garen?

Direct garen

Met direct garen gril je het eten rechtstreeks boven de hittebron: de hete kolen. Direct garen doe
je met kleine gerechten die een korte bereidingstijd nodig hebben.

Indirect garen

Bij indirect garen (of low & slow cooking) wordt het gerecht tussen of naast de hittebron geplaatst. Dus niet er pal boven. Indirect garen gebeurt altijd met gesloten deksel. Het is een perfecte methode voor grote stukken vlees die een langere gaartijd nodig hebben, zoals rollades en kip.