Zoeken
Winkelmandje

Lamsstoofpotje met trappistenbier

Ingrediënten

  • 600 g lamsvlees, in stukjes gesneden, om te stoven
  • 4 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels paprikapoeder pikant
  • 75 g roomboter
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 8 kleine sjalotjes, gepeld en gehalveerd
  • 4 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 flesje donker bier (trappist)
  • 300 ml kalfsfond
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 bouquet garni (bosje van peterselie, tijm en laurier)
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 400 g vastkokende aardappelen, geschild en in grove stukken
  • 4 dunne preien, in grove ringen gesneden
  • 300 g kleine bospeen, geschrapt met een stukje groen er nog aan
  • ½ bosje platte peterselie, fijngesneden
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 120 graden.
  2. Meng de bloem met de paprikapoeder en bestrooi het lamsvlees rijkelijk met zout en peper en vervolgens met het bloemmengsel.
  3. Smelt de roomboter in een braadpan met olijfolie en schroei het vlees bruin en goed dicht. Haal het lamsvlees uit de pan en houd het apart.
  4. Fruit de sjalotjes en de knoflook kort in het braadvet van het vlees en haal ze dan met een schuimspaan uit de pan.
  5. Giet het flesje bier in de pan en roer het los met de braadresten. Voeg dan de kalfsfond, de basterdsuiker, het bouquet garni, de komijn en de balsamicoazijn toe en laat het 5 minuutjes flink doorkoken.
  6. Voeg dan het lamsvlees en het ui/knoflookmengsel toe. Meng het geheel en maak het goed heet in de pan.
  7. Zet de pan met de deksel erop 1,5 uur in de oven.
  8. Voeg de aardappelen toe en verhoog de oventemperatuur na een half uur naar 140 graden.
  9. Als laatste gaan de prei en de bospeentjes erbij. Roer zo min mogelijk, zodat de groenten mooi heel blijven. Laat het geheel nog 20 minuten stoven.
  10. Serveer de lamsstoof in een mooie schaal. Bestrooi deze met de gehakte peterselie en serveer er dikke plakken landbrood of desembrood bij.